L'Oració a l'Hort tornarà a casa

El pas de la confraria de Sant Antoni serà l'«amfitrió» del centre de Setmana Santa de Tortosa

La Setmana Santa d'enguany ha estat especial per a la confraria de Sant Antoni dels Pagesos, que fa dos anys va celebrar el 650è aniversari. D'una banda, perquè la institució gremial –encara existent– més antiga de Tortosa ha estat la confraria convidada en l'acte de les Versions de Setmana Santa d'enguany, amb una conferència a càrrec de l'historiador Joan-Hilari Muñoz. I de l'altra, perquè l'Ajuntament tot just ha adjudicat les obres de rehabilitació de l'antiga església de Sant Antoni, ara en ruïnes, al carrer Montcada, un espai que es convertirà en el centre d'interpretació de la Setmana Santa de Tortosa.

La referència més antiga de la confraria tortosina dels Pagesos és del 1358 –quan els membres van comprar un drap de vellut negre per als confrares difunts–, però la seua primera seu es va establir el 1363 a l'església del convent de Santa Clara. Ja el segle XV, la confraria de Sant Antoni va poder comprar una casa al carrer Montcada (1414), i l'any 1446 el bisbe Ot de Montcada els va donar permís per obrir-hi una església al culte. Segons Joan-Hilari Muñoz, la confraria de Sant Antoni va anar guanyant importància i a principi del segle XVII els pagesos van decidir construir un nou temple al mateix lloc, molt més gran i adequat als usos litúrgics de la Contrareforma. No se sap quan van començar les obres, però sí que l'encarregat va ser Martí d'Abària i Alaiz. L'església de Sant Antoni es va donar per acabada el 6 d'abril de 1622. Amb tot, el 1651 la confraria es va traslladar a un altre temple del carrer Montcada, ja que el bisbe Veschi necessitava la seu antiga dels pagesos per ampliar el nou convent de la Puríssima.

El primer museu català de passos

g.m.

L'antiga església de Sant Antoni es va mantenir oberta al culte fins al juliol del 1936, quan va ser assaltada. Els revolucionaris van destruir el mobiliari litúrgic i el seu arxiu gremial. Durant la postguerra, el temple no es va refer i va ser utilitzat com a taller de fusteria i magatzem de l'organisme estatal Regiones Devastadas. Després, l'edifici del carrer Montcada va ser abandonat i també usat com a magatzem dels passos, fins als anys noranta. Però durant els últims anys havia funcionat com un veritable abocador de les cases veïnes, fins que el Bisbat i l'Ajuntament van acordar instal·lar-hi el centre d'interpretació de Setmana Santa, que serà el primer museu de passos del país. El pas de l'Oració a l'Hort tornarà a casa el 2011 i farà d'amfitrió de la resta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ARBÚCIES

Finalitzen les obres d’urbanització del polígon Torres Pujals

ARBÚCIES

La fira Arrels de l’Escala escalfa motors amb els guardons del vi

l’escala
societat

Punts lila i una línia de bus nocturn gratuït a la festa major de Lleida

Lleida
salut

L’hospital Santa Caterina incorpora la dermatologia digital

salt
Medi Ambient

Acció Climàtica contracta ramats per a prevenir incendis i preservar espais

calonge i sant antoni

Participació de rècord a la Fira d’Espàrrecs

Gavà
societat

El 35 % dels Mossos pateix depressió, estrès o ansietat, segons un estudi

barcelona
SANT JULIÀ DE RAMIS

Els germans Roca obriran el restaurant de la Fortalesa de Sant Julià el 16 de maig

SANT JULIÀ DE RAMIS
SALT

L’Espai Gironès celebra el 19è aniversari repartint més de 1.200 regals

SALT