cultura

Crida per salvar el tresor de la catedral i recuperar el patrimoni cultural de Tortosa

Amics dels Castells insta les administracions i el Bisbat a potenciar l'exposició permanent perquè esdevinga un museu

El president dels Amics dels Castells i del Nucli Antic va comparèixer ahir per fer un toc d'alerta sobre la situació del tresor de la catedral de Tortosa. Tot i que va obrir al públic fa dos anys, l'exposició podria haver de tancar a causa de les dificultats econòmiques. Els ingressos per les entrades, unes 38.700 durant el 2008, no són suficients per garantir la continuïtat de l'equipament, amb un deute anual d'uns 24.000 euros. Així, Jordi Jordan va valorar molt positivament l'èxit de públic de l'equipament, ja que s'ha demostrat que l'aprofitament del patrimoni de la ciutat és un revulsiu cultural i econòmic. «La catedral ja és el primer equipament cultural de la ciutat, i també un producte turístic per poder vendre'ns a l'exterior», va afirmar.

Però Jordan no va estalviar «l'autocrítica com a societat», pel fet que el museu diocesà no acabe de ser una realitat, així com per la falta de promoció turística. Fins ara, l'exposició permanent té una escassa presència a internet, i no està gens senyalitzada als carrers de Tortosa. A més, el president d'Amics dels Castells va denunciar que ni hi ha divulgació, ni es fan activitats paral·leles per dinamitzar l'exposició i donar-la a conèixer. De fet, va avançar que l'entitat té previst fer una reunió amb el capítol catedralici, per assessorar-los en totes aquestes matèries. Però, sobretot, Jordan va reclamar més implicació econòmica de la Diputació de Tarragona i de la Generalitat. «És un projecte de país, ja que uneix territoris de Catalunya i del País Valencià», va recordar. Jordan també va reclamar que la catedral de Tortosa es mereixeria tenir un museu, i no només una exposició permanent. «No només hem d'evitar que tanque, sinó que hauríem de fer un pas endavant», va cloure.

«Turtuxa», la Casa dels Gegants i les obres al castell

GUSTAU MORENO

L'exposició Turtuxa, a l'extrem d'al-Àndalus, que l'Ajuntament tortosí inaugura aquest vespre a la sala Antoni Garcia de l'antic escorxador, va merèixer ahir els elogis dels Amics dels Castells i del Nucli Antic. El seu president, Jordi Jordan, va felicitar el consistori per haver produït una mostra sobre una de les etapes més desconegudes de la història de la ciutat. A més, també va posar bona nota al projecte de la Casa dels Gegants, amb què l'Ajuntament ha previst rehabilitar la llotja medieval i traslladar al parc els gegants, les cuques feres i la resta del seguici popular de Tortosa. Finalment, Jordan va expressar la satisfacció d'Amics dels Castells per les obres anunciades al castell de la Suda, a càrrec de Paradores. «Si una altra empresa hagués anunciat una inversió de 10 milions d'euros a Tortosa, tothom saltaria d'alegria; però com que són unes obres al Parador, al castell, sembla que això no tinga importància», va lamentar. Jordan també va aprofitar per reclamar el pla director de les muralles.

El nou FEIL, per a cinc projectes culturals

gustau moreno

Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa va reclamar ahir que una bona part dels 3,8 milions d'euros que rebrà l'Ajuntament del nou fons estatal d'inversió local (FEIL) siguen per avançar en la recuperació del patrimoni històric i cultural. El president de l'entitat, Jordi Jordan, va detallar les cinc propostes d'Amics dels Castells, tot començant per la restauració del fortí del Bonete i del Baluard de la Victòria, així com de la muralla medieval del Rastre, que ha quedat fora de la reforma de la plaça Mossèn Sol. Tot seguit, també proposa l'aprofitament del recinte de les Avançades de Sant Joan amb la construcció d'un gran centre d'interpretació sobre la història de la Corona d'Aragó, que aposte per l'ús de les noves tecnologies. A més, també reclama la il·luminació exterior d'edificis històrics com ara el Palau Episcopal, el convent de Santa Clara i l'antic escorxador, així com la restauració del Portal del Romeu. Finalment, l'entitat suggereix la rehabilitació de l'edifici del balneari de Porcar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA