CiU de Reus acusa d'«incendiari» l'alcalde de Tarragona i de posar inversions en perill

Mou-te diu que convocarà a Barcelona un acte semblant al de dimecres si la llei de vegueries no atén «el clam» tarragoní

Les declaracions que Ballesteros va fer dimecres en la manifestació popular per la defensa de Tarragona com a capital única i indiscutible de la vegueria no han agradat a Reus. Després de les crítiques dels portaveus d'ERC i ICV, el de CiU considera «irresponsables i incendiàries» les paraules del tarragoní i opina que «està creant una cortina de fum per amagar la seva nul·la gestió al capdavant de Tarragona». Segons Pellicer, «cal tenir un debat civilitzat» i «és una llàstima, perquè Reus i Tarragona es necessiten mútuament, i el Camp de Tarragona necessita que les dues ciutats s'entenguin i liderin plegades el territori». Per CiU, el debat «s'està traient de context i està superant qualsevol mesura de racionalitat». La federació també creu que «fer al·lusions en contra de Reus en la figura d'Antoni Gaudí demostren el to i el tarannà de poca categoria argumental de l'alcalde Ballesteros». L'alcalde tarragoní, curiosament, també havia insinuat dimecres que el seu homòleg de Reus, Lluís Miquel Pérez, era un provocador per haver dit el mateix dia que Tarragona no té més raons per ser la capital més enllà dels romans. «No vull creure que volgués que passés alguna cosa avui [per dimecres]», va dir Ballesteros llavors.

Mou-te per Tarragona, pel seu cantó, s'ha engrescat amb «l'èxit» de la mobilització i n'ha anunciat una de «similar» a la plaça Sant Jaume de Barcelona «en cas que el govern no atengui el clam popular» de dimecres. L'entitat buscarà el «suport de la resta del mapa de punts calents» del país, que estan en desacord amb l'avantprojecte. Mou-te també ha valorat que l'alcalde digués que el seu partit «és Tarragona», i que el republicà Sergi de los Ríos hi anés malgrat que és ERC qui impulsa la nova llei.

L'alcalde d'Amposta reivindica «l'eix litoral»

ACN / g.m./ ò.p.j

L'alcalde d'Amposta, el convergent Manel Ferré, ha volgut tornar a intervenir en la polèmica per la creació de les vegueries, després que el 5 de desembre aprofités el seu discurs en el Diada de la Comarca de la Fira de Mostres, per refusar la capitalitat única de Tortosa que preveu l'avantprojecte de la llei de vegueries. Així, Ferré va reclamar dijous un procés obert de negociació territorial, per debatre la capitalitat de la nova vegueria de les Terres de l'Ebre i possibilitar el «reconeixement de l'esforç de l'eix litoral», així com el seu paper de «motor de creixement econòmic». Ferré va celebrar la proposta del delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, que en una entrevista a l'ACN va proposar el desplegament de la capitalitat «en xarxa», tot descentralitzant els diversos serveis en les principals ciutats del territori. Malgrat tot, l'alcalde ampostí no va amagar el seu escepticisme davant el procés d'aprovació de la vegueria. En declaracions a ACN, Ferré va dir que considera del tot inviable que la concentració de serveis «vinga imposada» en una única població, i aposta per imitar el model que va seguir el desplegament de l'administració de la Generalitat. D'altra banda, l'alcalde de Tarragona va buscar en l'acte de dimecres la complicitat ebrenca en la lluita que manté amb Reus pel lideratge al Camp: «Comprenem i compartim les seves reivindicacions, i defensarem la vegueria de l'Ebre, però, amb tot l'afecte del món, que ells ens ajudin també a mantenir la capitalitat», els va demanar.

El Penedès també hi al·lega

ACN

La Plataforma per una Vegueria Pròpia al Penedès va presentar dijous al·legacions al Departament de Governació sobre l'avantprojecte de la llei que preveu la divisió de Catalunya en set vegueries, per demanar la inclusió –tant en l'articulat com en l'annex– de la vegueria del Penedès, «amb els territoris inclosos en la proposició de llei del reconeixement del Penedès com a àrea funcional de planificació». L'ens recorda la voluntat «reiteradament expressada» per 63 dels 73 ajuntaments i els consells comarcals de l'Alt i el Baix Penedès, el Garraf i l'Anoia. A més, assegura que compleix «de molt» els requisits per esdevenir vegueria, tot i que tal com està l'avantprojecte «es fa molt difícil, per no dir impossible» la seva creació, perquè caldria que ho aprovessin per majoria absoluta la resta de consells de vegueria.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.