Política

Ultimàtum de Duran

Josep Antoni Duran, com a candidat de CiU al Congrés, és qui decidirà la política de pactes a Madrid. Aquesta és la conclusió de la direcció d'Unió, una mena d'ultimàtum. Arriba al punt que els democristians ho pensen tirar endavant encara que CDC no hi estigui d'acord, assumint la inevitable ruptura de CiU si s'entra en aquest escenari.

El secretari d'organització d'Unió, Antoni Castellà, ha confirmat en declaracions a l'AVUI que esperen que CDC respecti aquesta direcció del cap de llista, tal com ells ho van fer a les eleccions catalanes i municipals. Les conseqüències d'una negativa apunten de ple cap al trencament. "Estem convençuts que el nostre soci durant tant de temps ens acompanyarà. Si decideixen no acompanyar-nos ens semblaria una irresponsabilitat, però estem disposats a assumir-ho", ha afegit amb tota rotunditat, mentre adverteix que Unió no està disposada a acceptar "amenaces".

Discussió intensa
Mentrestant, el comitè de govern d'Unió va celebrar ahir una de les reunions més tenses des de la creació de CiU, a causa de l'aparició d'alguns sectors a CDC que han qüestionat que Duran sigui el candidat de la federació a les generals. Una majoria d'intervencions van advertir obertament que "l'erosió" de la figura del líder d'Unió condueix al trencament de CiU. Al llarg de la sessió del comitè de govern van prendre la paraula una dotzena de dirigents, entre ells Antoni Isac, Dolors Llorens, Pep Moliné i Llibert Cuatrecasas. Les intervencions van apostar pel manteniment de CiU, però donant a entendre que això serà inviable si es qüestiona Duran com entenen que s'està fent. "Dos no van junts si un no vol", va arribar a dir un dels representants d'UDC. Els democristians consideren que la culpa d'aquesta situació s'ha de buscar en els socis convergents i veuen amb una prevenció especial el consell nacional de CDC previst per al 30 de juny, al qual reclamen que no "lamini" el paper del líder d'Unió.

Aquest ambient enrarit es va desfermar precisament mentre Artur Mas trepitjava ahir la seu dels democristians, acompanyat del secretari d'organització convergent, Lluís Corominas, per oferir minuts després una conferència informativa conjunta amb Duran per analitzar els resultats de les municipals.

Els líders de CDC i d'UDC van aprofitar per reunir-se durant mitja hora i valorar la complexa situació, i després van comparèixer en roda de premsa amb voluntat de tancar files davant la premsa i no agreujar el que ja és una crisi a CiU.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.