Política

El jutge veu indicis sòlids de criminalitat en les bestretes de l'exalcalde de Roda

Troba «inadmissible» que Figueiredo (PP) no sabés que era il·legal fer servir fons públics per a fins privats

Les polèmiques bestretes o avançaments de caixa que va cobrar Figueiredo (ara regidor no adscrit) quan era alcalde de Roda de Berà estan més a prop d'acabar sent jutjades davant d'un tribunal. El jutge que instrueix les diligències prèvies del cas ha rebutjat en un auto contundent la petició de les defenses dels tres imputats, d'arxiu de la causa, i els respon que en el cas hi ha indicis «sòlids i clars» que els tres imputats, de manera «contínua, conjunta i necessària, han malversat o han permès que es malversessin» fons públics. En aquest sentit, el magistrat rebutja els arguments donats per les tres defenses, i carrega especialment contra la declaració de Figueiredo.

L'exalcalde, segons l'auto, va manifestar davant del jutge que «no sabia que el que havia estat fent, és a dir, que l'Ajuntament amb fons públics li facilités quantitats econòmiques rellevants perquè pogués destinar-les a finalitats privades, fos il·legal». El jutge respon a aquest argument recordant a Figueiredo que ell era «el màxim responsable de l'Ajuntament» i que la seva declaració dóna la impressió que ell mateix «hauria concedit préstecs amb capital públic sense interès a qualsevol ciutadà que els hagués demanat». Si s'admetés l'al·legat de l'imputat, «no es cometria cap delicte de malversació a Espanya», hi afegeix el jutge, el qual considera «inadmissible» la postura de l'exalcalde.

«Sense control»

El magistrat del jutjat del Vendrell es refereix també als arguments fets servir en la seva defensa per l'exinterventor de l'Ajuntament de Roda, Lluís Caramés, que ja va ser condemnat a Andorra per amenaçar de mort l'estiu del 2008 el director d'un banc. El jutge considera que Caramés «coneixia el destí particular que s'anava a donar» a les bestretes, i no considera «creïble» el desconeixement que ell al·lega. A banda d'això, li recorda que també va cobrar diners del consistori amb la mateixa fórmula. Segons s'afirma a l'auto, l'alcalde va disposar dels fons més de tres mesos sense cap objecció ni control. Caramés no va fiscalitzar ni controlar res: «Simplement va permetre que Figueiredo fes servir fons públics en el seu propi interès, tal com Caramés ja havia fet.»

En relació amb la imputació del secretari del consistori rodenc i tresorer accidental durant la concessió de les bestretes, Jordi Reina, el magistrat li recorda que, amb els seus «coneixements de dret», havia de saber «que no s'estaven seguint els requisits legals» i considera que ell «podria haver evitat la malversació de fons», però que, en canvi, «existeixen indicis suficients per determinar que va col·laborar en la malversació», a banda que «va fer ús de fons públics per a usos particulars» amb avançaments de nòmina.

Més declaracions

En canvi, el jutge sí que confirma el sobreseïment provisional de la imputació de l'extresorera Maria Fe Vives (tal com havien demanat el fiscal i l'acusació particular) i demana la compareixença com a testimonis del regidor d'Hisenda, José Luis Moreno (PSC), i del tresorer entre el juny i el setembre del 2008, Pedro Suárez.

125.000 euros sota sospita

Mentre era alcalde, el 2008, Figueiredo va cobrar 125.000 en bestretes sense seguir els procediments legals. Tot i que els diners es van retornar íntegrament mesos després, CiU ho va denunciar als jutjats del Vendrell en veure-hi indicis de malversació de fons. Poc després de fer-se pública la denúncia, el PP va ser expulsat del govern municipal i el PSC es va quedar en minoria, tot i que l'executiu va desvincular aquesta decisió de la polèmica. En conèixer la seva condició d'imputat en el cas, Figueiredo es va donar de baixa com a militant del PP i va passar a regidor no adscrit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.