Educació

El Síndic avala Educació però alerta que a Tortosa segreguen estrangers

Tot i la línia creada a l'IES de l'Ebre, la majoria dels alumnes es matriculen a l'IES Joaquim Bau

El conflicte per la creació d'una nova línia d'ESO als instituts públics de Tortosa està més a prop del final. Amb tot, la situació va fer ahir un gir rocambolesc. Així, 24 dels 27 alumnes que havien sol·licitat una plaça a l'IES Joaquim Bau, però que Educació obligava a inscriure'ls a l'IES de l'Ebre, van poder matricular-se al centre que havien triat en primera opció. Segons va avançar Ràdio Ebre al migdia, això va ser possible gràcies a les places que finalment havien quedat a l'IES Joaquim Bau, que ha tingut menys alumnes repetidors dels previstos, i també perquè alguns dels preinscrits no han formalitzat la matrícula dins del període estipulat.

Així ho va confirmar un dels pares que ahir va poder matricular el seu fill a l'IES Joaquim Bau. «Dimecres a la tarda ens van trucar per dir-nos que tots els que estàvem en llista d'espera podíem anar a fer la matrícula, perquè s'havien produït vacants», va explicar. «Estem contents perquè al final hem pogut matricular els nostres fills a l'institut que havíem triat en primera opció, però també disgustats per la manera com ens han tractat a Educació, i pel fet que l'equip directiu de l'IES Joaquim Bau haja hagut de dimitir», va afegir-hi. La mateixa font va recordar que la nova línia d'ESO va crear-se després del període de preinscripció, i que «tot el problema va venir per un error en la planificació per part d'Educació». Segons el pare, «no haurien d'haver creat el nou grup d'ESO a l'IES de l'Ebre després que la demanda s'hagués generat per al Bau». A més, tot i que el final ha estat feliç, tampoc els ha agradat que Educació pretengués «homogeneïtzar» els alumnes d'un institut portant els seus fills d'un lloc a l'altre.

Comissió de zonificació

GUSTAU MORENO

La directora dels serveis territorials d'Educació ja ha anunciat que convocarà la comissió d'escolarització de Tortosa per impulsar el procés de zonificació del municipi. L'objectiu és arribar a fórmules de consens i millorar la planificació escolar a la ciutat, tant en l'ensenyament primari com en el secundari. Tortosa és zona única i, fins ara, criteris com ara la proximitat al centre no es tenen en compte a l'hora de garantir una plaça en un centre públic o concertat. En aquest sentit, també es considera l'Ebre com una barrera física que complica el procés. El marge dret del riu concentra els dos instituts públics, però al barri de Ferreries no hi ha cap col·legi concertat. A més, els dos centres del nucli històric són els que registren uns percentatges més alts d'alumnes procedents d'altres països. En aquest context, Educació ja va fer fa un parell d'anys una proposta de zonificació que l'Ajuntament de Tortosa va rebutjar. L'alcalde és partidari de trobar una fórmula de zonificació més flexible, com la dels cercles concèntrics implantada a Reus, en què les famílies poden triar un centre públic o privat de la seua àrea d'influència.

Evitar el desequilibri a les escoles

GUSTAU MORENO

El síndic de greuges, Rafel Ribó, va demanar ahir al Departament d'Educació que impulsi «polítiques integrals per combatre plenament» la segregació escolar que hi ha al municipi de Tortosa. Segons les dades aportades per Educació, l'IES Joaquim Bau presenta un 23,9% d'alumnat estranger i un 8,1% d'alumnes amb necessitats educatives específiques, mentre que a l'IES de l'Ebre els alumnes nouvinguts representen el 43% i els que tenen necessitats educatives, el 9,4%. «Aquestes dades i el rebuig dels pares a escolaritzar els seus fills a l'IES de l'Ebre constaten que el municipi pateix, com a mínim a secundària, importants nivells de segregació escolar, i que aquest fet comporta una vulneració dels drets educatius bàsics dels infants», assenyala el síndic. La directora dels serveis territorials, Marian Rojas, va dir a Ràdio Ebre que iniciaran el procés per evitar la segregació escolar. Fa unes setmanes, Ribó va visitar la capital del Baix Ebre i va atendre un total de 42 queixes sobre l'ampliació, després del període de preinscripció, d'un grup d'ESO a l'IES de l'Ebre en detriment de l'IES Joaquim Bau, que era l'opció demanada per les famílies. En la seua resolució, el síndic no aprecia cap irregularitat en l'actuació d'Educació, ja que la mesura «afavoreix l'equitat en l'admissió i en la composició social dels centres». Tot i així, Ribó també considera que hi ha hagut una falta de previsió per part del departament a l'hora de preveure l'oferta de places, ja que si aquesta s'hagués fet correctament no hauria calgut crear un nou grup després del procés de preinscripció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Cristóban Colon i Carina Sild, honoris causa de la UdG

girona
societat

Condemnada una advocada per enganyar l’Associació d’Avis del Bon Pastor

Barcelona
Infraestructures i Serveis

La millora de la C-37 entre Valls i Pont d’Armentera, aquesta tardor

Valls
Infraestructures i serveis

Nou itinerari per a vianants i ciclistes entre Manresa i Santpedor

Manresa
SOCIETAT

Col·labora amb projectes a Sudan, Haití, el Marroc i Palestina

Terrassa
Regne Unit

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot